Bezbednost dece u automobilu

Bezbednost dece u automobilu

Sigurnosna sedišta za decu

Kao roditelj, treba da vodite računa o bezbednosti svoje dece sve vreme, ne samo dok su u školi ili kod kuće. Bezbednost dece prilikom vožnje automobila na putovanju ili u gradu od suštinskog je značaja. Zato bi trebalo da unapred preduzmete sve hitne mere zaštite. Sigurnosna sedišta su obavezan dodatak koji povećava bezbednost dece. Ova sedišta nisu predviđena za bebe i vrlo malu decu, ali je izuzetno značajno da ih koriste deca koja odrastu do predviđene težine i visine. Pre nego što krenete na put, trebalo bi da odaberete odgovarajući model koji obezbeđuje optimalnu udobnost i bezbednost dece.

Nikada ne ostavljajte dete samo u vozilu

Zapišite ovo sebi vrlo pažljivo i zapamtite da decu nikada ne treba ostaviti samu u vozilu. Nikada! Vaši mališani neće znati da upravljaju vozilom ako ste zaboravili da podignete ručnu kočnicu. A to nije najgore što može da se dogodi. Ako njihovi pojasevi nisu pravilno podešeni, deca lako mogu da se izvuku iz svojih sigurnosnih sedišta, da se pritom povrede ili na kraju pobegnu iz auta. Ipak, ne paničite. Ništa se od prethodno navedenih opasnosti neće desiti ako obezbedite prisustvo druge odrasle osobe u slučajevima kada na neko vreme napuštate svoje vozilo.

Gde potražiti pomoć?

Nažalost, saobračajne nesreće su jedan od najrasprostranjenijih uzroka smrti dece (uključujući bebe i vrlo malu decu). Na primer, u Sjedinjenim Državama je u prethodne 2 godine poginulo više od 1200 dece uzrasta do 12 godina. Uz to je više od 250 000 dece lakše ili teže povređeno. Najfrapatnija je činjenica da u više od 40% smrtnih ishoda deca nisu bila vezana pojasom. Bez obzira da li ste roditelj ili staratelj, detetu možete spasiti život time što mu vezujete pojas ili mu obezbeđujete sigurnosno sedište pred putovanje. Možda ste upoznati sa ograničenjem da decu treba smeštati isključivo na zadnja sedišta. Zapamtite to ograničenje i uvek ga se pridržavajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *