Šta je potrebno da znate kada kupujete nove gume?

Šta je potrebno da znate kada kupujete nove gume?

Koliko koštaju nove gume?

Raspon cena je vrlo veliki, tako da možete da kupite novi komplet guma već za 150 dolara, ali isto tako možete potrošiti i više od 1000 dolara. Sve to zavisi od marke, modela, veličine i tipa gume, a pre svega od vaših ličnih potreba. Osnovno je da odredite početni budžet koji biste uložili samo u ovu svrhu. Zatim uradite sopstvenu pretragu i uporedite cene u najbližim radnjama. Nakon toga, možete na internetu potražiti nove gume za svoj auto i, najzad, napraviti konačni izbor i odlučiti šta ćete kupiti. Naša preporuka je da ozbiljnije sume novca uložite u brendirane modele. U početku vam se to može učiniti skupom i preteranom odlukom, ali će vam se s vremenom sigurno isplatiti jer ćete dobiti gume dužeg trajanja, kao i veću udobnost i bezbednost u vožnji. Posmatrajte to više kao ulaganje u kvalitetnu opremu, nego kao kupovinu skupih guma za auto.

Šta je sa jeftinim gumama?

Jeftine alternative uvek izgledaju privlačno, ali da li su one zaista najbolji izbor? Naravno, činjenica je da možete da kupite korišćene gume i da time uštedite nešto novca. Ali ne možete znati koliki će biti njihov rok trajanja. Moguće je da će biti mnogo kraći nego što vam to prodavac obeća. Bolje je da potražite firmu koja nudi nove gume po nižim cenama. Barem ćete dobiti nove gume s garancijom za korišćenje. Ipak, radi 20 dolara razlike, ne bismo propustili povoljnu ponudu novih Mišelinovih guma u najbližoj prodavnici. Na kraju, jeftino može ispasti skupo. Imajte na umu da će se izbor skupljeg brenda s vremenom sigurno isplatiti.

Šta znači zapis na bočnoj strani gume?

Verovatno se mnogi od nas iznenade kada primete komplikovane hijeroglife ispisane na bočnoj strani gume. Ne brinite, pružićemo vam najvažnije informacije koje su vam potrebne pri kupovini novih guma. Kod je uvek ispisan u sledećoj formi – P205 75R16 75H S:

  • “P205” – “P” se odnosi na putnički automobil, “215” je širina gume u milimetrima;
  • “75R16” – odnos visine i širine, a “R16” se odnosi na prečnik naplatka;
  • “75H” – indeks opterećenja (75) i brzina (H);
  • “S” – guma je pogodna za snežne uslove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *