Standardi za sve gume

Standardi za sve gume

Preporuke

Nije toliko važno koju vrstu guma trenutno koristite – da li im je mali otpor, velike moguće brzine, vrhunske performanse. Najvažnije je da se pridržavate nekih osnovnih preporuka kako biste ih održavali u bezbednom stanju što je duže moguće. U sledećim pasusima, pronaći ćete korisne savete i informacije o tome kako da najbolje tretirate svoje gume i time izbegnete hitne zamene.

Zamena guma

Preporučuje se da se sve četiri gume menjaju odjednom. Ako ste ih pravilno rotirali na svakih šest meseci, onda će površina sve četiri gume biti ravnomerno istrošena. Nažalost, većina vozača zanemaruje ovu rotaciju, što dovodi do toga da su gume prednje osovine obično duplo više istrošene od zadnjih guma. Ako ponekad morate da zamenite samo jednu gumu usled iznenadnog bušenja, ili samo dve gume zbog prebrzog trošenja, onda se potrudite da pronađete gume istog tipa, veličine i marke.

Nalepnica za gume

Već skoro pola veka sva vozila dobijaju takozvanu „nalepnicu za gume“. Ona je obično smeštena na vozačevim vratima, na fioci za rukavice ili na poklopcu rezervoara. Etiketa sadrži specifikacije guma u kombinaciji sa točkovima, koje preporučuje proizvođač automobila. Tu se takođe nalaze informacije o preporučenom pritisku, nosivosti i brzini. Povrh svega, tu su i informacije o adekvatnom tipu guma za vaše vozilo (mali otpor, visoka-brzina, performanse). Preporučuje se da se pridržavate preporuka proizvođača u cilju svoje lične bezbednosti.

Čuvanje i održavanje guma

Da biste sačuvali svoje gume, svaki put kada koristite vozilo, bacite pogled da li na njihovim šarama ima klobuka, izbočina, eksera ili kamenčića. Vaša je odgovornost da vodite računa o svojim gumama ako ne želite da ih menjate pre vremena. Da biste gumama obezbedili dug rok trajanja i optimalne performanse, držite ih na sigurnom i pravilno naduvane. S vremena na vreme možete proveriti da li je na njihovoj površini došlo do neravnomernog trošenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *